onsdag 7 augusti 2013

KOMMENTARER PÅ DETTA?

Äntligen - nedan kommer svaren som jag har fått på mina 20 frågor. Jag känner mig verkligen som en "Pain in the butt" vilket inte är så roligt. Men jag vill ha svar, samtidigt förstår jag att det är svårt att svara. Men skall det verkligen vara svårt att svara? Bör inte alla vi som har rasen Cavalier King Charles Spaniel redan veta alla dessa svar?

Jag blir alldeles förvirrad ju mer jag tänker på detta. Känns inte längre som om vi jobbar i samlad trupp och mot samma mål. Känns som om vi helt har tröttnat för det är på något sätt - Ingen ide!!

Känns lite som om jag nu fick 100 frågor till att fundera ut, för jag får inte ihop något. Allt känns väldigt luddigt vilket gör mig och säkert många med mig osäkra eller också att man ger upp.

Men nedan är i alla fall svaren och jag har lagt till en kommentar till dem alla. Jag vill också ännu en gång påpeka att detta är inte någon kritik vare sig mot klubb eller enskild person. Detta är "bara" frågor som jag tror att vi behöver få svar på för att utveckla och komma framåt med vår underbara ras - Cavalier King Charles Spaniel.

-------
  1. Vem uppdaterar och ansvarar för godkända veterinär listan?
    Svar: SKKKommentar: Här tänkte jag mig kanske inte vilken organisation som gör det utan mer en fysisk person. För det måste ju finnas en person med ett namn som har detta som sitt ansvar och arbetsuppgift.
  2. När gjordes en uppdatering sist?
    Svar: 2011 av Sonia Wahlstedt
    Kommentar: På denna frågan fick jag i alla fall ett namn och vilket år uppdateringen gjordes sist. Men mig veterligen jobbar inte Sonia på SKK.
  3. Vem bestämmer vilka veterinärer som är godkända för att hamna på listan?
    Svar: Jens Häggström/SKK
    Kommentar: Här blir jag bara ännu mer förvirrad. Jag försökte göra frågorna 1-3 enkla genom att dela upp dem i tre olika frågor. De är ju annars egentligen sen och samma fråga. Borde ju vara samma person och svar på alla tre kan man tycka men jag får tre helt olika svar.
  4. Vem ändrar och uppdaterar listan på SCKCS sida och när gjordes det sist?
    Svar: Avel och Hälsa 2011
    Kommentar: Samma här, fråga 4 är i stort sätt samma som 1-3. Men här får jag ytterligare ett svar. Men avel och hälsa är väl SKK och de kan väl inte gå in på Cavaliersällskapets sida och uppdatera listan som ligger där? 
  5. När kommer utvärderingen av vårt hälsoprogram?
    Svar: Vi tar med oss frågan till SKK den 14 maj
    Kommentar: Frågan här är ju om man menar 2014, annars om man menar 2013 så borde ju ett svar nu finnas. Men jag väntar med spänning!!
  6. Vem ansvarar för att utvärderingen blir gjord?
    Svar: Vi tar med oss frågan till SKK
    Kommentar: Samma här, jag väntar med spänning på svaret! 
  7. Vem skall göra utvärderingen?
    Svar: Vi tar med oss frågan till SKK
    Kommentar: Spänningen börjar bli olidlig!! 
  8. Är det någon idag som forskar på Hjärtproblemen på Cavalierer?
    Svar: Ja det forskas i Sverige av Jens Häggström, Clarence Kvart och Torkel Falk
    Kommentar: Vad bra!! Vad kommer de fram till? 
  9. Varför kräver vi att det är kardiologer i andra länder och inte i Sverige?
    Svar: Vi tar med oss frågan till SKK
    Kommentar: Vilket år? 
  10. Hur kan vi ha en lista på Veterinärer i England som man inte personligen/privat kan boka tid till? (Krävs en remiss och ingen remitterar en frisk hund.)
    Svar: Listan du nämner är fel lista. Det finns två listorKommentar: - Öh, varför har vi två listor på godkända veterinärer i England. Och varför har vi en lista som är fel? Vilken är då den rätta? För jag hittar då bara en lista.
  11. Vad är det som säger att vår ras (Cavalier King Charles Spaniel) blir friskare av att kolla hjärtat var 8:e månad och inte varje år?
    Svar: Vi tar med oss frågan till SKK
    Kommentar: Denna fråga är ju väldigt svår att svara på när man inte har gjort någon utvärdering ännu, eller hur?
  12. Var står det i våra regler att man måste kolla hundarna var 8:e månad, oavsett om den går i avel eller inte?
    Svar: Det står ej så
    Kommentar: Min hund, Ch. Vouges Invincible's avkommor blev spärrade pga. att han inte hade något hjärtintyg som täckte hans 4-års dag. Med detta menas det ju att oavsett om de bara går i avel när de är 2 år och sedan inte mer, måste kollas hela tiden. Man kanske inte har något att använda honom på just nu och tänker att det är lika bra att man kollar honom när han är fyra år. Men så var det ju inte när det kom till "Invincible", hans avkommor som han fick när han var strax över två år blev spärrade trots att de var avlade DÅ enligt alla regler som finns.
  13. Hur kan man anta att en hund har fått blåsljud innan 4 år och spärra dess avkommor när hunden inte är testad innan 4 år?
    Svar: Kan inte svara i enskilt fall
    Kommentar: För det första, hur kan det bli ett enskilt fall, regler är till för alla och skall gälla lika för alla. Så under ett hälsoprogram skall det inte kunna bli ett enskilt fall. Men för att återgå till Ch, Vouges Invincible så spärrades ju hans avkommor då det visade sig att han själv hade blåsljud på hjärtat. Man antog då från SKK's sida att han fått biljud på hjärtat före 4-års ålder. Men han kollades ju inte före 4 så hur kan man anta? Men här spärrades avkommorna för att "Invincible" inte hade något intyg som täckte hans 4-års dag. Alltså måste vi kolla våra hundar hela tiden oavsett om de går i avel eller inte. Var i våra regler står det så?
  14. Varför spärrar man friska hundar? (När vi vet att det finns ärftliga och slumpmässiga hjärtfel)
    Svar: Kan inte svara i enskilt fall
    Kommentar: Återigen så kan vi inte få några enskilda fall. Det finns hundar idag som är spärrade trots de är helt friska. De är också avlade enligt reglerna när föräldradjuren parades. Vem kan säga att de blir sjuka och/eller att de kommer lämna sjuka hundar. Här missar vi mycket i vårt system och mångfalden försvinner ur rasen.
  15. Varför blir inte importerade hundar som har föräldrar under två år, eller är mellan 2-4 och inga intyg har avels spärrade, precis som en svenskfödd hund blir?
    Svar: Förstår inte frågan

    Kommentar: Frågan kanske är svår men låt mig förklara. I Sverige så kan vi inte använda hundar som är under 2 år, men det kan de i andra länder. Dessa hundar importeras sedan hit och valpen som kommer kanske då har en pappa som bara var 1 år när han gjorde just denna valp. Hade detta varit en svenskfödd hund så hade den blivit spärrad. För Svenskfödda hundar kan inte ha föräldrar som är 1 år utan att spärras. Varför spärras inte denna importerade valp? Sen när pappan blir 4 år och kan visa upp ett intyg på sitt hjärta så får valpen gå i avel. Valpen själv är då 3 år gammal. Men sedan när kan vi använda hundar som är så täta i generationer som bara ett års skillnad? Detta är en miss i vårt system för de som importerar hundar på detta sätt "tjänar" eller hur man nu skall se det, ett helt år!!

    Sedan har vi de importer som kommer hit och inte har några intyg alls på sina föräldrar. Dessa hundar får inte användas alls för än de själva har blivit 4 år och går då på egna meriter. Men de spärras inte konstigt nog. Men man spärrar typ "Invincible's" avkommor trots att de är avlade enligt konstens alla regler, och är dessutom friska. Något är fel när vi ena stunden är benhårda på att kräva kardiologer på utländska hundar. Och samtidigt om de inte har några intyg alls så är det helt OK det också. Men sen spärrar vi våra egna svenska hundar som är avlade enligt alla regler. Min hjärna får inte ihop detta.
  16. Varför kan man använda hundar med t.ex. knäleds fel och ärftliga ögon sjukdomar, SM och bärare av sjukdomar bevisade genom DNA test mm, när man inte kan eller får använda en 10-årig hund med grad 2 på hjärtat?
    Svar: Det finns inget hälsoprogram på ögon och patella
    Kommentar: Dum fråga får dumt svar, - helt OK. Tanken med denna fråga var, varför vara då hård på hjärtat när man skiter i resten när det kommer till hälsa. Skall man eller får man verkligen använda en sjuk hund i avel överhuvudtaget.
  17. Hur kan det registreras valpar på SKK efter redan avels spärrade hundar?
    Svar: Tar med frågan till SKK
    Kommentar: Spänningen är nu snart olidlig, kan knappt bärga mig från att få detta svar!!
  18. Hur ställer sig SCKCS till frågan angående DNA test för EFS och CCS (Episodic Falling Syndrome och Curly Coat Syndrome)? Göra testet eller inte? Vad gör vi med resultatet?
    Svar: Det är valfritt. Avel och hälsa samlar in och dokumenterar dom inskickade resultaten.
    Kommentar: Tanken med denna fråga var att kanske borde SCKCS sätta ut riktlinjer för vad klubben står för i dessa frågor. Att bara säga att det är valfritt skapar bara spekulationer och uppfödarna skapar sina egna sanningar. Det behövs riktlinjer som vi alla kan följa och hålla oss till. Klubben får inte bli feg för att ta ställning i svåra och obekväma frågor. Det är klubben som ansvarar för rasen och skall starkt och tydligt visa åt vilket håll man vill att uppfödarna ute i landet skall jobba. 
  19. Hur ställer sig SCKCS till Sjukdomen SM (Syringomyelia)? Hur ser framtiden ut?
    Svar: Vi deltar på så många föreläsningar som det är möjligt och följer utveckling och forskning i saken.
    Kommentar: Samma här, klubben måste ta ställning i frågan. Råda oss uppfödare vad vi skall göra och hur vi skall fortsätta. Alla har inte samma kunskap i saken och behöver då hjälp och stöd från sin rasklubb. Tar inte klubben ställning så kommer det bara att florera en massa olika spekulationer som vi inte vet ett skit om. Klubben är ledare och skall leda folket i rätt riktning och får då inte vara tyst hur obekvämt det än må kännas.
  20. Vi har rekommendationer från SCKCS att kolla ögon och knä, vad gör vi med resultatet? Vilken grad på knän är OK att avla på och inte? Vilka ögonsjukdomar är OK att avla på och inte?
    Svar: Dom skickas in till SKK för registrering. Enligt SKK Grundregler är det fel att avla på djur med defekter.
    Kommentar: Precis, varför avlas det då på hundar med defekter. Varför gör inte klubben något åt detta? Klubben ansvarar för rasen i Sverige och har då också ett ansvar att det går rätt till. Så att det föds så fina och friska hundar som möjligt. Men dagens verktyg som avelsdata och hunddata så borde inte problemet vara stort. Men hur kan SKK ha grundregler som säger att vi inte får använda defekta djur i avel men sedan sitter och registrerar valpar helt utan problem efter föräldradjur som inte är UA.

    Sedan är det kommer till knän så har många hittat olika sanningar som de tycker är ok att avla på. Te.x. En 1:a på ett knä dör ingen av men de dör av blåsljud. Vad tycker klubben, är det OK att avla på en grad 1 på patella?

    Med vår nya blankett på ögonlysningen så kan man numera få massor med olika diagnoser, sådana som inte ens togs med på den gamla blanketten. Här behövs också lite riktlinjer, vad är Ok att avla på och vad är inte. Alla diagnoser är inte ärftliga, men hur skall man kunna veta om man inte har kunskapen?
Jag vet inte riktigt om jag blev klokare efter att ha fått dessa svar. Många svar fattas så kanske blir jag lite klokare när de svaren kommer, vem vet. Lite av våra hälsofrågor har ju ändrats under tiden som jag har väntat på svar. Bl.a. så är det numera 1 år som gäller för våra hjärtintyg och inte 8 månader som tidigare. Här blev det också lite förvirring men intygen gäller 1 år oavsett när din hund fick dem.

Jag har på något sätt så svårt att förstå att ingen verkar veta vad som gäller, hur kan vi ha det såhär? Varför är det ingen som ställer frågorna, och varför har vi inte gjort detta tidigare? Är vi inte intresserade när det kommer till hälsa och avel. Är det bara fina hundar men massor med päls som gäller eller vad är det frågan om??



1 kommentar:

Anonym sa...

Jadu, klubbens styrelse verkar inte veta mycket. Och verkar inte bry sig heller. Sådana som gillar poster i hundföreningsliv mer än rasen kanske?

Mötet på SKK var ju 14 maj 2013 och med tanke på att du fick svarsbrevet nyligen, är det konstigt att de formulerar sig som om det skrivits innan mötet.
Det minsta man kan begära är att de uppdaterar sitt svar och redogör för vad som sades i alla de frågor de "tog med sig" till mötet på SKK.
Den här hundvärlden blir allt mer... absurd.