söndag 17 november 2013

DAGENS FRÅGA!

 
DAGENS FRÅGA!

Varför mailar man runt och säger att man har en Cavalier tik som kommer från SM linjer, för att i nästa andetag fråga om man får para henne??

- Öh, jag får inte detta att gå ihop i alla fall. För det första, varför skall man överhuvudtaget ens para en tik som man säger sig komma från linjer med SM, vad vill man uppnå med det? För det andra, vem lånar ut sin hane till en tik med sådan information och bakgrund? 

Jag bara undrar... !!


2 kommentarer:

Vouges sa...

UTDRAG UR SKK'S GRUNDREGLER

2:3 att till avel endast använda hundar som inte har allvarlig sjukdom/funktionshin- der och som har ett gott och för rasen typiskt temperament. Hund som uppvisar beteendestörning i form av överdrivna rädslereaktioner eller aggressivt beteende i oprovocerade eller för hunden vardagliga situationer ska inte användas i avel.

att i avelsarbetet undvika parningskombi- nation som utifrån tillgänglig information ökar risken för allvarlig sjukdom/funktions- hinder hos avkomman.

2:4 att som ägare av avelshund följa SKKs hälsoprogram. För raser med krav på vete- rinärmedicinskt/genetiskt undersöknings- resultat och/eller genomförd mentaltest/ mentalbeskrivning/prov ska giltigt intyg om detta finnas för avelshundarna före parningstillfället.

2:5 att inte använda hund i avel som vid DNA- test visat sig vara bärare av dubbla nlag för allvarlig sjukdom med recessiv nedärvning. Hund som visat sig vara bärare av enkelt anlag för allvarlig sjukdom med recessiv nedärvning får användas i avel, men endast i kombination med genetiskt/hereditärt friförklarad hund och under förutsättning att detta inte står i strid med gällande hälsoprogram.

Känns som om en påminnelse av våra regler ibland behövs. Verkar som om en del har missat eller glömt det viktigaste på sina uppfödare utbildningar, nämligen SKK's grundregler.

- Just saying!! ;-)

Anonym sa...

Vänta nu! Det låter helt snurrigt att använda en hund i avel när man vet att det är dålig hälsa i linjerna! Oavsett om det är tidiga hjärtfel eller SM!