tisdag 24 maj 2016

REGLER


Med anledning av mitt inlägg "Vad händer nu?" som jag la ut igår så vill jag förklara mig lite. Jag skrev då rakt ur hjärtat och fick kanske inte riktigt med mig allt. Jag är nämligen för regler och rekommendationer och inget annat, har alltid varit och kommer alltid vara. Någonstans och på något sätt måste det ju styras upp. Man kan ju liksom inte avla hur som helst och på vad som helst. 

Jag upptäckte redan 2006 när jag var i England och parade för första gången att de hälsoprogram vi har idag hade brister och att de kanske måste fixas till. Sedan kunde jag då tycka att skall vi ha regler så måste vi ha regler som faktiskt ger effekt, vad är vitsen annars? Jag tyckte att vårt program vi hade då alltså var lite klent och att det inte riktigt gav oss det vi riktigt hade förväntat oss. 

Jag kontaktade då både SKK och SCKCS med de frågor jag hade men fick liksom inget gehör. Vi bara fortsatte precis som det var och på de senaste åren så känns det lite som om vårt hälsoprogram bara flutit omkring. Vi blev när vi fick detta program lovade guld och gröna skogar med utvärderingar och allt vad det heter. Men det känns inte som om vi fick nått... Kanske inte konstigt att det ser ut som det gör idag. Vi uppfödare har liksom tröttnat och bara lufsar vidare och SKK ger inga morötter. Det tycker istället vi inte gjort något men har de verkligen gjort det som de faktiskt lovade?? 

I januari 2013 la jag ut 20 frågor, 20 frågor så då för mig var viktiga att få svar på. Jag har visserligen bloggat om hälsa på Cavalierer många gånger men kanske hade det sett annorlunda ut idag om vi hade fått lite svar på de frågor jag ställde då. Så här såg det ut:

1. Vem uppdaterar och ansvarar för godkända veterinär listan?
2. När gjordes en uppdatering sist?
3. Vem bestämmer vilka veterinärer som är godkända för att hamna på listan?
4. Vem ändrar och uppdaterar listan på SCKCS sida och när gjordes det sist?
5. När kommer utvärderingen på vårt hälsoprogram?
6. Vem ansvarar för att utvärderingen blir gjord?
7. Vem skall göra utvärderingen?
8. Är det någon som idag forskar på hjärtproblemen på Cavalierer?
9. Varför kräver vi att det är kardiologer i andra länder och inte i Sverige?
10. Hur kan vi ha en lista på Veterinärer i England som man inte personligen/privat kan boka tid till? (Krävs en remiss och ingen remitterar en frisk hund.)
11. Vad är det som säger att vår ras (Cavalier King Charles Spaniel) blir friskare av att kolla hjärtat var 8:e månad och inte varje år?
12. Var står det i våra regler att man måste kolla hundarna var 8:e månad, oavsett om den går i avel eller inte?
13. Hur kan man anta att en hund har fått blåsljud innan 4 år och spärra dess avkommor när hunden inte är testad innan 4 år? 
14. Varför spärrar man friska hundar? (När vi vet att det finns ärftliga och slumpmässiga hjärtfel)
15. Varför blir inte importerade hundar som har föräldrar under 2 år, eller är mellan 2-4 år och inga intyg har avels spärrade, precis som en svenskfödd hund blir?
16. Varför kan man använda hundar med t.ex. Knäledsfel och ärftliga ögon sjukdomar, SM och bärare av sjukdomar bevisade genom DNA test mm, när man inte kan eller får använda en 10-åring med grad 2 på hjärtat?
17. Hur kan det registreras valpar på SKK efter redan avels spärrade hundar?
18. Hur ställer sig SCKCS till frågan angående DNA test för EFS och CCS (Episodic Falling Syndrome & Curly Coat Syndrome)? Göra testet eller inte? Vad gör vi med resultatet?
19. Hur ställer sig SCKCS till sjukdomen SM (Syringomyelia)? Hur ser framtiden ut?

20. Vi har rekomendationer från SCKCS att kolla Ögon och Kän, vad gör vi med resutlatet? Vilken grad på knän är OK att avla på och inte? Vilka ögonsjukdomar är OK att avla på och INTE?
Dessa frågor skickades både till SKK och till SCKCS och jag fick inga svar. Eller jo det fick jag från SCKCS men det var liksom svar som egentligen inte var några svar utan mer. - Får återkomma om detta. Inget hände och jag tycker såhär i efterhand att det var kanske lite synd. 

Nu är det som det är men det känns lite som om historien upprepar sig. Det var precis samma när vi fick vårt hälsoprogram vi har idag. Vi uppfödare kunde inte enas och det blev nästan krig. Många såg då bara till sig och sitt och det mailades och fixades från alla håll, alltså precis samma som idag. Man tar liksom saken i egna händer och gör listor och annat istället för att backa upp och enas i vår egna klubb - Cavaliersällskapet. 

SKK ruttnar på oss ännu en gång och går in och gör precis som de vill med både oss och vår ras. Så synd att det slutade precis på samma sätt som förra. Alltså jag säger det igen, jag är inte emot regler och rekommendationer men det måste finnas måtta på hur det ser ut och hur det går till. 

Det finns två saker i det nya programmet som jag tycker är lite väl hårt. Först om vi tar våra gamlingar. Att höja gränsen från 7 år till 8 år tycker jag är väldigt, väldigt synd. Detta har alltid varit vår mest betydelsefulla ålder. Och vi har varit många som älskat dessa 7 åringar och hyllat dessa som kungar. Vi har liksom varit så himla stolta och detta kommer göra att det i framtiden kommer bli lite färre hundar att bli stolta över. 

Det andra är begränsningen om hanhundar. Att unga hundar typ under 4 används i massor vet vi alla. Detta är verkligen synd då vi faktiskt har äldre fina hundar att tillgå. Jag har hört att man säger som ursäkt när man lånar ut sina unga hanar i massor - Jag kan ju inte hjälpa att min hane är populär!! Öh...vad hände där liksom?? 

Men att vi nu har en begränsning på hanar att max få ha 5 kullar mellan 3 och 6 år är lite väl hårt. Vi har nu en ny magisk gräns på 5 år så varför inte ha även 5 på dessa hanar känns för mig mycket märkligt. Skulle vi inte göra programmet lättare att förstå. Men med alla dessa olika åldrar som 3, 5, 6 och 8 år gör allt bara mycket krångligare och svårare att tolka och förstå. Det komner inte bli lätt att göra rätt.. mer lätt att göra svårt.

De som in i framtiden inte har några egna hanar kommer nu nästan bli tvingade att jaga hanar att använda som är UA efter 6 år. Det kommer finnas ett spann hundar mellan 6-8 år att välja på och givetvis de som är UA efter 8 år. Men hur många kommer det att vara? För vem kommer i framtiden behålla en massa hanar som man knappt får använda innan de fyllt 6 år. För ingen som i framtiden äger en hane mellan 3-6 år kommer att låna ut den för de kommer vilja använda dessa på egna tikar eftersom de bara får ha 5 kullar mellan 3 och 6. Det är ändå en 3-års period vi pratar om här. Detta då så klart under förutsättning att föräldrarna är 5 år och UA. 

Sedan kommer det finnas en massa andra sido effekter lite de som jag skrev om igår. Men även vad är det som gäller med hanar som bor utomlands - Är de också begränsade med antal kullar i Sverige? Vad händer om min hane mellan 3-6 har typ parat en tik i Danmark och en av dessa valpar sedan hamnar i Sverige, räknas det då en som kull här på min hane? Vad händer med en valp som kanske kommer tillbaka till Sverige om min hane redan har förbrukat sina 5 kullar, spärras den då? Vad händer med våra fodervärdsavtal som vi som enda ras har fått ha på foder tills de blir 7. Skall vi nu få ett nytt och vad gör vi med alla andra tidigare redan skrivna avtal och alla andra avtal i övrigt? Ja.. det blir liksom många frågor. Nu vet jag att programmet inte är helt klart och nerskrivet, men det är mycket att tänka på när man sätter såhär hårda regler. Och jag kan undra lite för mig själv, vem skall hålla koll på allt...

Jag vet att hjärtat är det viktigaste när det kommer till hälsa på Cavalierer. Men vi har också såå mycket mer att tänka på när det kommer till hundar och avel. Vi har också andra rekommendationer så som öga och knän UA. Sedan finns det ju de som gör mer när det kommer till te.x. DNA mm. Kommer bli svårt att få ihop allt och idag är jag  nästan lite glad att jag inte har helfärgade Cavalierer längre. För det kommer bli tufft även för de som har brokiga Cavalierer som Blenheim och Trefärgat. Hur det kommer se ut för de helfärgade i framtiden vill jag inte ens sia om. Kommer vi bli kanske bli tvungna att tulla på kvaliteten när det kommer till ögon och knän mm. Och kanske även den rasstandard vi också har att rätta oss efter? 

Finns massor med fler saker att tänka på runt om programmet och det är detta som gör att jag lite reagerar för jag kan inte riktig kan se hur man tänkt och vad man vill uppnå. I alla fall inte lika tydligt som i det förslag som SCKCS la fram och åkte ut i landet och presenterade för oss. 

Men nu är det som det är, historien har tyvärr måste jag säga upprepat sig och vi får liksom göra vårt bästa. Det kommer bli tufft med en tröst i det hela är ju att det kommer bli lika tufft för oss alla. Jag försöker lite peppa mig själv att detta är som att få en ny timeline på Facebook eller att datorn uppdaterar sig själv till Windows 10, alltså att vi kommer vänja oss vid det nya. Vi behöver bara få lite tid att vänja oss. - Eller? ;)

Jag ber liksom till gud att detta nu skall fungera, jag vill inte att Cavalieren skall få mer stryk. Jag tror att vi i framtiden kommer att få jobba mer tillsammans, vara öppna och ärliga. Ser liksom ingen annan lösning. Och att jag skall sätta mig i bilen och göra galna resor till England (eller andra länder för den delen) känns nästan som ett minne blott redan idag. Bara att åka och para "Rita" kostar massor, då både i tid och pengar och en jäkla massa planering. Blir det någon hane i kullen, skall jag då behålla den? Hum.. svårt... ärligt, jag vet faktiskt inte vad som är bäst eller rätt att göra när det idag ser ut som det gör. Eller skall jag kanske köpa en ny hane?

Ja det var väl kanske detta jag ville tillägga och jag vill återigen säga att jag är så tacksam att SCKCS denna gång gjort ett mega jobb i frågan. De har inte haft det lätt och jag beundrar verkligen deras styrka i allt de jobb de lagt ner. För vi får inte glömma att de har faktiskt jobbat åt oss, de har lagt ner sin fritid för att det skall bli så bra som möjligt för vår älskade ras - Cavalier King Charles Spaniel. 

OBS! - Allt detta är min personliga åsikt, man behöver alltså inte tycka precis som mig. 

Inga kommentarer: