lördag 6 april 2013

SAMMA MÅL!!

På något sätt tycker jag debatten om hälsa och avel nästan är hetare nu än någonsin. Vet nästan inte om jag vågar skriva om detta mer för det blir lätt så fel. Speciellt när man inte läser hela texten jag skriver utan bara små bitar ur den och sen får för sig att jag insinuerar att "vissa" inte tar intyg på sina hundar innan avel eller att jag kallar någon speciell eller specifik person religiös eller Einstein.

Så är det verkligen inte, jag försökte då i tidigare blogginlägg dra paralleller så att man lättare skulle förstå vad jag menade men det blev istället helt tvärtom. Helt ok! Debatt är bra och vi får inte någonstans glömma att vi alla har samma mål. Målet är ju för oss alla att födaupp så friska och fina hundar som möjligt.

Men jag kan också bli lite orolig då våra valpköpare kanske inte alltid förstår eller hänger med i alla dessa hälsodebatter och då kommer det många frågor som kan vara väldigt svåra att svara på. Detsamma gäller de lite "nyare" uppfödarna som är hungriga på att lära sig allt. Här kan det väldigt lätt bli fel och misstolkningar. Jag har ju själv fått en del samtal och mail från andras valpköpare och nya uppfödare då det kommer till frågan om bl.a. SM. Ärligt så vet jag ibland inte riktigt vad jag skall svara, för jag har inga svar. Jag undrar ibland om någon verkligen har det. Mycket handlar just i detta läget tycker jag om sunt förnuft.


Det kanske utåt sätt ser ut som om vi alla jobbar på olika sätt, och att vi värderar saker olika. Alltså vi alla har olika tankar och idéer om hur man gör eller inte ska göra. Det ena behöver inte utesluta det andra. Om jag tar E20 upp till Stockholm och jag tycker den vägen är bättre så behöver ju inte de som tar E4 vara de som tar fel väg eller att de som gör det är idioter. Vi har ju samma mål, och det är ju att komma till Stockholm. Precis samma är det med att välja vägar i hundaveln.

Jag kan verkligen förstå att man intresserar och sätter sig in i vissa hälsoproblem för att försöka hitta saker eller vägar för att komma på den bästa vägen till att göra allt bättre. Jag själv är precis likadan, men tänker kanske på ett annat sätt eller på andra saker, men allt ändå lite lika. Behöver inte alltid ens kanske gälla sjukdomar utan något så enkelt som pigment eller annat. Ingen ras har bara ett problem, det finns massor med saker och detaljer att tänka på. Man får liksom inte glömma bort helheten.

Vi har som sagt alla olika tankar och idéer om avel och hur man skall eller kan göra för att göra allt ännu bättre. Men vi måste våga ifrågasätta varandra och oss själva utan att det blir något negativt av det. Det är ju just sånt här som gör att vi kommer framåt och lär oss av varandra. Bättre att lära ut och försöka förklara vad man menar på ett vettigt sätt än att nedvärdera de personer som kanske inte tycker precis som mig eller dig.

Men jag tycker faktiskt att respekten för att nån väljer en annan väg är helt borta. Vem säger att just du eller jag gör rätt eller fel? Och vilken är egentligen den rätta och bästa vägen till Stockholm?

Inga kommentarer: