söndag 31 maj 2009

HUR VILL JAG LEVA?

Jag själv har valt att bo i Sverige där jag är född. För jag tycker om och älskar vårt blågula land. Hade jag inte gjort detta, så har jag alltid möjligheten att flytta till ett annat land som passar mig bättre. Men jag stannar och kommer att stanna. Även om man är född i Sverige så är det inte en självklarhet att man bor kvar här. Många flyttar, då det finns länder och platser som tilltalar och passar dem bättre.

Sverige är ett demokratiskt land där vi har en massa rättigheter som inte finns i många andra länder. Vi jobbar hårt för jämställdhet och lika löner mellan kvinnor och män. Vi jobbar också hårt för te.x oss som är homosexuella. Vi har ett socialt och tryggt nätverk, när det kommer det sjukvård mm. Men visst, Sverige har brister, men vi kan alltid bli bättre och det jobbas det hela tiden med.

Ta en titt på andra länder. Länder som styrs av en Diktator. Man skall tycka lika, se likadana ut och får absolut inte sticka ut från mängden. Gör man detta så straffas man hårt med tortyr och annat. Kvinnor har inte samma rättigheter som män. Homosexuella mördas. Små barn utnyttjas. Ja, listan kan göras lång! Det pågår fruktansvärda saker ute i världen. Hela tiden om och om igen. Och ingen i länderna verkar jobba för att detta skall bli bättre, även om tusentals människor vantrivs och råkar illa ut. Olika organisationer gör vad de kan för att barn och andra inte skall råka illa ut. Men de har en hård och tuff väg att gå.

Men i härliga Svedala, så klagar vi på minsta lilla. Att mjölken har gått upp med 0,50 öre! Trots att vi egentligen har allt. Vi har det faktiskt väldigt bra och tryggt, om man jämför. Vi har MASSOR med rättigheter, som mängder av olika organisationer jobbar för att få i andra länder.

Vill jag då ha en diktatur i Sverige. NOPE, det vill jag verkligen inte. Jag vill ha rätten att leva, tycka & tänka som jag vill. I Sverige har vi en mängd olika partier som: Moderaterna, Vänster Partiet, Miljö Partiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet mm. Det är bara för mig att välja. Rött, Blått eller grönt. Jag väljer det som känns rätt för mig. Inget är fel och inget är rätt. Vi har alla lika rätt att välja. Passar inget av ovanstående partier, ja då kan jag kanske bilda ett eget parti och försöka påverka det jag tycker är viktigt.

Samma är det i hundvärlden. Svårt att komma på partier, men vi kan låtsas lite. Vi kan ha partier som: Utställnings Partiet, Hälsa Partiet, Västra Partiet osv. Det är bara att välja här med. För ett talesätt är ju att ”Lika barn, Leka bäst” och så är det ju faktiskt lite granna. Bara för att man väljer det ena så är inte det andra fel. Vi måste i alla fall kunna umgås och respektera varandra. Eller hur?

Ibland händer det tyvärr att det skickas elaka mail med en underton av hot. Jag har själv fått sådana. Bl.a. om min blogg. Det kom en rad, ”Tänk på vad du skriver”. Vet att det skickas flera likande mail till andra som bloggar eller kanske bara tycker och tänker högt.

Vem har rätt att skicka sådana här mail? Man dras genast lite tillbaka till öststater, med diktatur och annat. Tycker man inte som andra, ja då skall man tryckas till och ryckas lite i örat. Men herregud, vi lever på 2009-talet och har alla rättigheter med oss. Men vem har rättigheten att örfila, bara för att man inte har samma åsikter?

Jag vill inte ha diktatorer i Sverige. Hade jag gillat denna form människoförtryck så hade jag flyttat till ett av dessa länder som dagligen innehåller, hot, förföljelser och tortyr. Som jag ser det, så har igen rätt att sätta sig till doms över andra. Ingen är bättre eller har rättigheter att ge sig på andra människor, bara för att man har en lite högre ställning i samhället. Den enda gången man har det är om någon gör något olagligt. Men då måste man ta polisen och rättsväsendet till hjälp. För det funkar inte med en massa ”små” poliser överallt.

Vi måste lära oss att leva tillsammans. Respektera varandra och varandras åsikter. Vi måste inte älska alla, även om detta hade varit optimalt. Jag älskar inte alla heller, det kan jag villigt erkänna. Men bara för att jag inte gör det så behöver jag inte vara dum & elak. Jag försöker bara låta dessa människor vara och låta de leva sitt liv på det sätt som de har valt och vill.

Tyvärr så blir oftast små i problem i Sverige väldigt stora. Det finns större problem i världen att lägga energi på. Om inte annat kan man tillexempel lägga sin energi på människor som man gillar/älskar istället för dem man tycker mindre om.

Det skrivs massor i bloggar och annat. Men klarar man inte av vad som står så måste man inte gå in i bloggarna och läsa. Det är ingen som tvingar någon till detta. Man sitter faktiskt och ”klickar” sig fram helt själv, av helt egen och fri vilja. Även här gör man ett val, precis som om vi skulle välja mellan Expressen och Aftonbladet.

Ett annat fenomen som jag har upptäck är att om man talar högt eller kanske bloggar om något känsligt ämne. Ja, då skrivs det inget i kommentarerna. Då vågar inte människor stå för vad de tycker. Även om de tycker. Istället så e-mailas det, så att ingen annan kan se vad man tycker? Just därför har jag tagit bort möjligheten att kommentera i min blogg. Min blogg är inte ett forum, utan bara MIN blogg! Men lite tråkigt att folk inte vågar visa vad de står för, för det tycks en väldans massa hela tiden.

Idag är det Morsdag. Ikväll skall alla Världens Mammor hyllas på TV’n genom en gala. Titta ikväll och se hur andra mammor har det i andra länder. Efteråt så får man direkt känslan av att Sverige är allt ett bra land ändå. Ett land med mycket frihet och möjligheter mm.

Jag vill leva i ett land (som just nu är väldigt varmt och grönt) och kunna hålla på med min hobby utan att bli påhoppad, för det jag gör och tror på. Jag känner mig väldigt lyckligt lottat och previligerad att kunna få hålla på med min hobby på heltid. Det tror jag är något som många vill. Jag vill då också kunna tänka och tycka som jag vill. Därmed inte sagt att jag har rätt. Enligt många har jag säkert jättefel. Men det är helt OK, för jag vet att det även finns människor runt mig som tycker ungefär som jag. Jag vill inte på något sätt påverka någon, alla måste få göra sina val i livet.

Jag hoppas också att jag i fortsättningen har rätt och tycka och tänka som jag vill, utan att få en örfil av någon. Är det bara jag som vill ha det så här? Eller lever jag i en drömvärld? Eller drömmer jag om ett land som egentligen inte finns?

(Ps. Detta är inte riktat till någon, kanske måste skriva detta. Så jag hoppas att ingen tar åt sig och blir ledsen. Det är bara mina tankar som jag nu har plitat ner i MIN blogg. Eller, skall jag verkligen behöva be om ursäkt för att jag skriver om mina tankar, jag bor väl ändå i ett demokratiskt Sverige 2009?)

Inga kommentarer: