måndag 31 oktober 2011

VOUGES PONTIAC

Efter att det har i helgen varit sundhets seminarie om Cavalierer i Danmark så känner jag att jag måste få dra min historia när det gäller ”Ponti”, eller Vouges Pontiac som han egentligen heter. För som jag har förstått det hela har väl ingen som var där missat hans namn.


Lille ”Ponti” flyttade till Danmark redan som liten valp. Allt var frid och fröjd och jag fick många mail med bilder och fick veta hur utvecklingen gick både när det kom till hans utveckling och utställningar. Men allt fick jag inte veta, - tyvärr!!

Jag fick mail där det bland annat stod såhär: (Skickat som en julhälsning att allt går bra den 27 december 2010. Då var han drygt 2 år gammal)

”Ponti har været til hjerteundersøgelse med skanning i sommer. Det skal avlshanner, når de er fyldt 1½, 4 og 6 år for at blive avlsgodkendte.

Pontis hjerte er godt. Han har mislyd 0 og en prolapsgrad på 1. Det er rigtig fint og godkendt til avl. (Først ved prolapsgrad 3 eller mislyd 2 og prolapsgrad 2 er hunden ikke godkendt).

Ponti udvikler sig godt. Han er ved at være en rigtig "han", har fået en god bred brystkasse og et "mandigt" udtryk i hovedet. Han er ikke særlig stor - hvilket jo er godt - vejer ca. 7,6 kg. Desværre er han lidt forsigtig af natur, så han skal trænes meget for især at stå pænt på bordet, hvor han ofte synker ned i bsgstellet. Så vi gør træner!!”

För mig ser detta riktigt bra ut. Att man försöker sitt bästa och att man gör allt för att det skall gå bra. För mig ser också ut som om han är tänkt att ha i avel i framtiden. Det skickas massor med bilder på ”Ponti” från både skogen och från utställningar. Allt verkar helt enkelt gå toppen!!

Jag får sedan ett mail till, ca 6 månader senare (alltså för bara några få månader sedan) att ”Ponti” har gjort ett DNA test som visar att han är bärare av sjukdomen - Episodic Falling. Men samtidigt så skriver ägaren till ”Ponti” att han har haft anfall sedan han var 3 månader gammal!!?? Hon bifogar även då en massa bilder på ”Ponti” att han redan som liten valp hade anfall. Och alla dokument på DNA testet.

Här är en del av mitt svar till mailet: Jag är hemskt ledsen över att höra att Ponti inte är OK. Jag är lika ledsen att jag som uppfödare inte har vetat om att han har haft anfall redan vid 3 månaders ålder. Kanske har du mailat om detta, men då är det något jag har missat. Jag hoppas att han har det gott trots allt och att han kommer att vara en god vän till dig livet ut!

Kan också tillägga att jag inte har fått något svar eller har hört något sedan dess.

Men varför har jag som uppfödare till honom inte fått denna information tidigare? Varför nu och inte när han var 3 månader?

Att han sedan ”outas” på ett sådant sätt som han gjorde under seminariet i helgen är för mig inte riktigt klokt. Hur kan man som arrangör och ansvarig av ett seminarium tillåta detta hända? För mig är det en skandal oavsett vilken hund som hade ”outats” på detta sätt. Ingen uppfödare skall behöva utstå detta. Jag skall villigt erkänna att det kom som en chock när jag fick höra detta i efterhand, då jag inte var där själv. Så här får det bara inte gå till. Eller har jag fel??

Jag har inget att dölja, har aldrig haft. Man kan inte dölja då man inget vet. Men så här är det, och så här ser det ut. Alltså ren fakta, allt finns på papper. Givetvis är det jättetråkigt att hundar blir sjuka. Ingen är mer ledsen än jag!!

Finns så många sätt att göra saker på. Tydligen tyckte denna person och ägare att detta var rätt väg att gå.

Jag ställer mig själv en massa frågor: Varför funderar man på att ha en hund i avel som har haft anfall sedan 3 månaders ålder? Oavsett vad det är för anfall, så skall INGEN hund med någon form av anfall gå i avel. Om man redan har fakta framför sig på bild att man har en hund med Episodic Falling, vad hjälper då ett DNA test?

Om jag som uppfödare hade fått denna information med detsamma, så hade jag kanske kunnat göra och förhindra massor. För inte att glömma, ”Ponti” är född den 5e november 2008. Vilket gör att han idag är 3 år gammal!!!

Denna story för mig är bara pinsam. Tack Birgit för att du fick köpa ”Ponti” av mig!!

5 kommentarer:

Janne sa...

Må si at vi var ganske forundret over at hunden ble presentert med fullt navn ja. Hvilket ikke hadde noe med saken å gjøre overhode...
Hvis jeg har forstått dette rett så er en hund med anfall syk og ikke bare bærer. Hvis hans test viste at han var bærer kan han vel umulig ha hatt et episodic falling anfall eller hva?!

Janne sa...

Må si vi var ganske forundret over at hunden ble presentert med fullt navn ja...
Hvis testen viste at denne hunden var bærer av episodic falling skulle det vel ikke være mulig å ha anfall... Bare affected/syke hunder får anfall så vidt jeg har forstått. Bærere er klinisk friske!

Eva F sa...

Jeg deltok på Sundhedsseminaret, og må si jeg ble litt sjokkert da jeg så fullt stamtavlenavn over denne presentasjonen, men regnet det som en selvfølge at dette var blitt avklart med dere som oppdrettere (Og jeg sa til mine venner, at dersom det hadde skjedd i Norge at man gikk ut med fullt stamtavlenavn - så hadde det blitt bråk!) For at ikke folk som leser din blogg skal bli forvirret, så hadde denne gjeldende hund fått svaret "Affected" på DNA-testen, ikke "bærer". Det er stor forskjell på bærer og affected. En bærer er en klinisk helt frisk hund, som ALDRI vil kunne få EFS-anfall (Episodic Falling Syndrome). Bærere bør brukes i avl for at ikke genpoolen skal bli for liten. En "affected" hund kan ha ett eller flere anfall som valp, og vokse det av seg. Noen får jevnlige anfall hele livet, noen svært få får først anfall som voksne - og i sjeldne tilfeller merker man ingenting gjennom hele livet. Så vidt jeg forstod av den danske presentasjon av denne hund, så hadde den en slags anfall der den ble helt stiv som 3 mnd gammel valp, og aldri senere. Og eier visste ikke hva det var før svaret på DNA-testen kom. Men uansett, så er min mening at oppdretter bør informeres dersom en hund skal brukes under fullt stamtavlenavn i en presentasjon for en stor forsamling. (Men i Danmark er kanskje åpenhet så utbredt at man ikke tenkte over dette...)

Anonym sa...

Alle der er medlem af dansk kennel klub eller cavalierklubben har kunne se resultatet siden juli måned da det bliver registreret på hundeweb. Han er ikke den eneste hund der har fået påvist efs, og det kunne lige så godt have været en af de andre der blev præsenteret.
Jeg ved ikke om skk registrerer efs/ccs på hunddata, men jeg kan da kun opfordre til at det bliver gjort, og at cavalieropdrættere bruger testen. Det er de to eneste af cavaliernes sygdomme hvor opdrættere risiko frit kan bruge bærere hvis ellers de er undersøgt.
mvh
Britta Henriksen

Jeanette sa...

Ja detta var ju en märklig historia. Här finns du som uppfödare och du får ingen info om valpen du sålt. Sen måste jag tillägga att det då finns uppfödare som får vara med sen dag 1 men som INTE tar till sig vad köparen informerar om. Jag tycker det är tragiskt från bägge håll faktiskt..