söndag 8 februari 2009

ÅRETS HÖJDPUNKT - DEL 1

Flera, flera veckor innan har det skrivits tablåer upp och tablåer ner. Det finns SAMTLIGA ingredienser med, något för alla - helt enkelt. Ramaskri, vinnartippade, kollapser - ja allt som hör till denna händelser. INGEN har väl undgått att just igår var det dags för första delfinalen av Melodifestivalen.

Mycket var nytt - inte bara reglerna, som tydligen svenska folket hade totalt förkastat (i allafall enligt Expressen och Aftonbladet). Inte för någon har frågat mig, men man kanske inte är en del av det svenska folket. Vi hade dessutom en ny programledare, Petra Mede, som ersatte Kristian Luuk.

Vissa hade tappat rösten, lite gruffel var det bland andra deltagare och hur skulle Petra Mede kunna mantla programledarrollen. Ja, det var sådär oerhört spännande, som det bara kan vara när årets höjdpunkt startar med delfinalen som utspelade sig i Göteborg.

Nu för tiden tittar nästan varje svensk, över 3 milj tittare, vilket gör Melodifestivalen till en av de mest sedda programmen över året. Inte många år sedan, så var Melodifestivalen mest för 10-12 åriga tjejer (som fortfarande drömde om att bli *stjärna* och de flesta bögar i Sverige, som också de drömde att de var *stjärnor*... skillnaderna på tjejerna och bögarna är att tjejerna växte upp och insåg att så skulle aldrig bli fallet...

Alla andra människor såg Melodifestivalen, men utåt sett så gjorde man det tillsammans med barnen och man skulle ABSOLUT INTE erkänna detta veckan efter på jobbet.

Klockan 1 minut i 8 så bänkade vi oss hemma hos Erica tillsammans med norskorna som varit på besök hos oss i helgen. Norrmännen som nästan inte vet om Melodifestivalen, var förundrade över att det var stort i Sverige.

Låtarna spelades en efter en och Petra Mede försökte verkligen göra sitt yttersta för att mantla rollen efter Kristian. Fast än att vi bara var 5 framför tv-n så fanns det 1.000 olika åsikter om uppträdanden.

Något väntat så blev Alcazar vidare till finalen, lite mer oväntat var väl att Emilia skulle komme med. Af Ugglas var häftig, hon tog oss tillbaka till Janis Joplin-eran. Däremot så fick Shirley inte plats i finalen, hon kom sist och tidningen skrev att hon kollapsade och storgrät lämnades scenen.

Hela morgonen och fram till lunch har det ånyo skrivit sida upp och ned om den stora händelsen, vissa älskar Petra Mede, andra tyckte att "-visst var det bättre förr och Kristian kan man bara inte ersätta"...

Nu så har redan gårdagens nyhet slagits ut av en ny... nakna poliser har poserat med sina tjänstevapen... ja, där ser man vad fort det går...

Vi i hundvärlden har också vi våra "mini-festivaler", det pratas och förbereds flera, flera dagar innan, spänning stegrar stegvis och kulimineras på en gräsplan, oftast på en Lördag, men ibland även på en söndag.

Skillnaden är dock att, istället för 5 personer i soffan, så sitter runt 100 personer runt en ring. Alla har de åsikter om framförandet och alla har sitt att säga.

Efteråt, på vägen hem, byggs rubrikerna upp... Ramaskri, vinnartippade och kollapser - javisst vi har detta vi också... vi kallar inte vårt för melodifestivalen, vi kallar dem helt enkelt för hundutställningar...

Nästa helg så kommer Årets Höjdpunkt del 2 på tv och våran mini-festival är i Stockholm på lördag... Undrar vilken som skapar mest eftersnack..

Inga kommentarer: