onsdag 9 juni 2010

KENNELHOSTA

I början på året så skrevs det på SKK’s hemsida att vi hundägare skulle vara försiktiga och vara uppmärksamma då kennelhostan hade fått fäste. Så här såg det ut då:

Svenska Kennelklubben (SKK) uppmanar till försiktighet.
SKK vill uppmana alla hundägare att vara extra försiktiga då kennelhosta nu sprider sig bland våra hundar runt om i landet. Då hostan lätt smittar är det extra viktigt att vara försiktig då man vistas i miljöer där det finns många hundar.

Flera olika smittämnen
Kennelhosta är ett samlingsnamn på flera olika smittämnen som orsakar hosta hos hund och är mycket smittsamt i kontakt mellan hundar. Kennelhosta behandlas vanligtvis inte, utan går över av sig själv, vanligtvis efter fyra till tio dagar, men i vissa fall tar det ända upp till en månad. Hunden får under sjukdomstiden inte träffa andra hundar eller anstränga sig. Veterinär bör kontaktas om hundens allmäntillstånd påverkas eller vid upprepade febertoppar.

Tyvärr verkar det som om kennelhostan har fått fart igen. Jag lider verkligen med de kennlar som har blivit smittade, då kennelhostan kan ta hemska vägar. Ibland verkar det som om den tar lindrigt och tyvärr så har det nu blivit dödsfall!

Oavsett vilken form hostan tar så har man som uppfödare och hundägare ett ansvar gentemot alla andra som har hundar. När man har hostan så MÅSTE man visa respekt och hålla sig hemma och inte åka på olika aktiviteter med sina hundar. För varför utsätta de som har friska hundar för onödigt lidande och kanske till och med dödsfall.

SKK’s Tävlingsbestämmelser
Enligt Svenska Kennelklubbens Allmänna bestämmelser för utställningar, prov och tävlingar får hund som under den senaste månaden har haft eller misstänkts ha haft kennelhosta inte delta. Samma gäller för den hund som under den senaste månaden vistats tillsammans med hund som då varit sjuk.

LÄS MER: På Svenska Kennelklubbens egen websida; www.skk.se
MER INFO: På SVA’s websida finner du ytterligare information; www.sva.se

Som jag har förstått det så har raser som vi har burit på kennelhosta både i Sundsvall och i Österbybruk. Några har blivit smittade på dessa utställningar. Som tur var inte vi på någon av dessa utställningar men hur gör man om man var där och hade samma domare som de som bar på hostan/viruset? Stanna hemma eller inte, är det en samvetsfråga eller gäller det att ta ansvar?

För jag har svårt att tänka mig att domarna tvättade händerna efter eller mellan varje hund. Ibland kan det också säkert hända att man är på utställning eller dyl. och man inte vet om att ens hund har blivit smittad eller bär på ett elakt virus. Men om man vet med sig…..!!?

Jag vet, att man utsätts för risker när man är på hundutställningar, och då inte bara för kennelhosta. Men vad jag vill säga med detta blogginlägg är:

Att vi alla måste vara försiktiga och ta ansvar gentemot varandra. Jag vill inte på något sätt hänga ut någon utan bara upplysa om vad som pågår i Svedala just nu. Jag ärligt verkligen lider med de som har blivit smittade och till och med att det gått så långt att hundar dör trots vaccin.

Själv har jag både små valpar och gamla hundar hemma, som ligger i riskzoner. Jag har själv aldrig haft kennelhosta (Peppar, Peppar… ) och jag vill VERKLIGEN inte ha det heller. Men hur skyddar jag mig och mina hundar te.x i Avesta till helgen, om det kommer hundar som var i Sundsvall och Österbybruk?

Givetvis kan man inte anta att alla hundar som var i Sundsvall och Österbybruk, har blivit smittade. Men hur gör man? Jag får faktiskt erkänna att jag är lite stressad över detta..

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
När jag läser din blogg så kan jag bara säga att är du rädd för att få smittan så stanna hemma! Jag har själv blivit utsatt för att få kennelhosta utan att veta om det utan efter nästa utställning så blev hundarna sjuk. Vi smittade säkert en del på våran andra utställning men eftersom vi inte visste om att dom var smittade eller vem som smittad dom så kan man heller inte anklaga någon. Så länge hundarna är friska och inte visar symtom så finns det ingen orsak att stanna hemma från utställningar men som du skriver så vet man aldrig ifall dom är smittade. 22 hundar har jag och det gick runt ett bra ta för oss med vissa komplikationer men inte är jag arg på den som smittat utan det är bara att ta tag i situationen när den kommer. Går man på utställning eller andra aktiviteter så har man alltid risken att den kan hända och vill man inte ha smittan så stannar man hemma. Ingen sprider smitta med vilja!!!

Anita