torsdag 27 januari 2011

EPILEPSI ÄR ETT SYMPTOM NAMN!!

Lite fakta:

Epilepsi (från latin epilepsia, från grekiska ἐπιληψία, från epilambanein, att anfalla, gripa tag, från lambanein, att ta), äldre benämning fallandesot, är en grupp kroniska sjukdomar som yttrar sig i form av plötsliga attacker av övergående elektriska urladdningar hos hjärnans nervceller.

Orsaken till epileptiska anfall kan utgöras av en missbildning, ärrbildning eller skada i hjärnan, också av allvarliga hjärnskakningar (så som yttre våld mot huvud) men också av påfrestningar på hjärnan som extrem trötthet, abstinens, stress, blodsocker fall eller infektioner.

Hos de allra flesta finner man emellertid aldrig någon bakomliggande medicinsk förklaring. Epilepsianfallens karaktär, frekvens och omfattning varierar kraftigt mellan olika drabbade individer, likaså möjligheten till framgångsrik medicinsk behandling.

Fallsjuka och fallandesot är äldre benämningar som ofta ses i gamla texter och kyrkoböcker. Begreppen syftar på att en individ som drabbas av ett epileptiskt anfall ofta (dock inte alltid) faller ihop i kramper. Individer med epilepsi sades förr i tiden att ha ett närmare band med Gud. Epilepsi kallades på latin för morbus sacer, det vill säga den heliga sjukdomen. Hippokrates ansåg att den inte var mer helig än andra sjukdomar.

Inga kommentarer: