tisdag 10 juli 2012

STORT X & LITE HÄLSA !!


Läste en blogg idag på förmidaggen som hade bloggat om hälsa och vårt hälsoprogram på Cavalierer. Jag måste bara få säga att jag INTE riktigt håller med, i alla fall inte på alternativ ett, men det är jag det!
När det kommer till alternativ två, så är det ju så vi har det idag, om jag nu inte har missförstått våra regler helt! Jag blir helt förvirrad, kanske har jag missförstått blogginlägget helt.
Men För det första, vad händer om en hund som är 3,5 år blir överkörd? Hur skall då denne få ett UA intyg när den är 4 år. Skall alla avkommor efter denna hund då spärras? Och då för evigt?
För det andra, om en hund som har fått valpar här i Sverige sedan t.ex. säljs till ett annat land innan den är 4. Vi säger att den nya ägaren inte vill gå och testa sin hund av en som vi så fint har gjort i storebror Sverige ”godkänd” veterinär. Skall denne hunds avkommor då spärras? Och då för evigt?
För det tredje, vad får vi i Sverige ut av att spärra friska hundar från att gå i avel. Är det något annat land i hela världen som spärrar och inte får använda friska hundar i avel?
För det fjärde, vad händer med de importer som inte har ”rätt” intyg på sina föräldrar. Skall de då också spärras när de registreras in i SKK, och då för livet? I så fall vad är vitsen med att ens tänka tanken på att importera en Cavalier?
För det femte, vad är egentligen vitsen med att ha ett avels/hälsoprogram om man inte utvärderar och ser om det ger ett positivt utslag? Ger det något så är ju allt toppen. Men ger det inget, ja då kanske något är fel och något kanske måste göras. Har idag googlat runt för att hitta något som säger nått. Hamnar hela tiden på SLU’s hemsida och lite doktorander som har gjort en och annan slutsats. Men inget som säger att det varken har blivit bättre eller sämre.
För det sjätte, så har förstått att det inte bara är förvirring bland Cavalierägare när det kommer till vad som gäller och inte. En liten fin Japanese Chin har importerats till Sverige. Men ägaren fick tillbaka stamtavlan med ett stort X i. Vilket gör att hunden inte är godkänd och kan inte användas i avel. Allt detta för att det i exportstamtavlan stod att den var Black/White. Detta var tydligen fel för i de svenska stamtavlorna skall det stå Vit/Svart. Alltså skall färgerna bara byta plats på pappret. Men på hunden är färgerna på rätt ställe, men den fick ändå ett X = inte godkänd färg??

/XOXO

Inga kommentarer: