tisdag 25 september 2012

NYA CAVALIERBLADET!


Igår kom Cavalierbladet och jag bläddrade lite i detta. Fast denna gång tog bläddringen lite längre tid då det fanns lite intressanta artiklar att läsa. Och då tänker jag givetvis på Cavalierer och dess hälsofrågor.

Jag har funderat mycket på detta med DNA tester. Står just nu själv och funderar på om jag skall eller inte skall skicka in tester på mina hundar. Men om jag inte minns helt fel så var det en dam i Tyskland som fick helt fel svar på sina tester. Svar som enligt företaget som gör testerna egentligen inte går att få. Alltså fick testerna göras om och damen i Tyskland fick en ursäkt för att de gjort fel. Huu.. här blev jag faktiskt lite rädd. Kan det bli fel?? Hur många är det då kanske som har blivit friade eller felade men inte är det?
Jag kan förstå att den mänskliga faktorn kan göra fel när det kommer till att bl.a. lyssna på hjärta och känna på knän. Alla har vi olika tänk och graderingar. Men om jag inte har helt fel så är det inte människor som ser till att testerna blir ett resultat utan datorer. (med människans hjälp naturligvis)
Fler och fler verkar ju ha börjat med att testa sina hundar. Inte bara i ett land heller utan flera och även USA hänger på den ”nya” trenden. Jag följer hälsodebatterna med nöje och spänning och allt nytt och alla nya råd och rön som kommer. Oavsett vad det gäller….. Men något jag har väldigt svårt att förstå är att om man testar sin hund och får den till ”carrier”, varför i hela friden åker man då och parar med en otestad hund. Vad var då vitsen med att testa sin hund från början??

DNA SPIRAL MED MASSOR AV DNA
Detta är en väldigt svår fråga och tydligen också väldigt känslig då man kan läsa på olika forum bl.a. i Danmark där debatten DNA-Test eller inte, just nu går väldigt het!! Åsikterna går isär om man säger så. Tycker det var jättebra att Cavalierbladet tog upp detta med DNA och även hur det ser ut med våra Cavalierers ögon och knän. Jag vet inte om jag har fel eller inte men slopar inte Danska Kennelkubben alla hälsoprogram från och med nästa år? Eller har jag missuppfattat detta helt? Vad var det i så fall som gjorde att de kom fram till det beslutet?
I debatterna kan man också läsa att vi inte har ”rätt” blankett/intyg när vi ögonlyser våra hundar i Sverige. Vad är rätt blankett och vad är fel? Nedan en bild på ett intyg jag tog på Vouges Copy Cat för någon vecka sedan. Men hur ser intygen ut bl.a. i USA och England då? Eller varför skulle vi ha fel i intyg Sverige? Vad är rätt och vad är fel lixom? Jag kan ju bara få de blanketter och intyg som jag blir tilldelad. Jag vet inte om jag har missat något men är det helt omöjligt att två hundar som är UA på ögonen inte kan få en valp med t.ex. diagnos – Distichiasis?
Men av någon konstig anledning så saknar jag detta med Cavalierens hjärtstatus. På något sätt är detta ändå i alla fall för mig den viktigaste hälsofrågan. Om jag nu måste gradera alla hälsoproblem. Väldigt tätt följd av SM. Och inte att förglömma våra regler och veterinärlistor och allt som jag tidigare har tagit upp här i bloggen. Ett av mina blogginlägg blev en skrivelse som skickades in för ett antal månader sedan. Det enda svar jag har fått är att den är mottagen. Kanske får jag sätta mig och plita ner en ny, eller kanske får jag något mera svar än att den är mottagen snart.
Jaja, men vi får hoppas att det kanske kommer mer hälsa i nästa nummer. Vem vet, kanske blir det rabalder i Danmark även då!? Tycker i alla fall att det var ett bra nummer av Cavalierbladet denna gången.
Ja, det var lite av mina tankar för dagen…
/Tack Å Hej Leverpastej!!

Inga kommentarer: