måndag 2 januari 2017

DESIGNER HUNDAR?


Nu i det nya året 2017 har vi fått lite nya regler om hur Cavalierer skall avlas i framtiden. Allt om hur detta nya hälsoprogram ser ut kan du läsa om HÄR! Det är ganska hårt men jag hoppas att det på något sätt nu kommer ge oss en positiv effekt in i framtiden. 

Ibland när jag sitter och tittar i olika forum och på andra ställen så ser jag att många liksom numer har flyttat över sin hundavel till data världen. Man sitter på hunddata/avelsdata och tittar på intyg, meriter och prov parar hit och dit. Man litar liksom inte längre på sin egna kunskap och man litar inte heller på sin egna magkänsla om vad som känns rätt och inte. Man låter en dator räkna ut hur, var, när och med vem man skall para. 

Man sitter som jag förstår det numera på sin dator och skapar hundar. Blir det typ 0,2% i inavelsgrad så kan det ju inte bli annat än en toppen kombination, eller hur? Allra bäst om det blir 0,0%. Man litar helt och fullt ut på vad datan säger. Kommer inget stora röda stopp tecken upp så är det ju bara att köra. För om allt är rent och fint så kommer det ju bli toppen valpar, kan ju inte bli annat - Eller? Man vill också ha fler intyg och fler intyg och fler intyg som någonstans intygar att hudarna är super-hundar att använda i avel. 

- Ärligt talat, jag är faktiskt inte så väldigt oroad över vårt nya hälsoprogram, utan mer hur vi nuförtiden tänker när vi avlar levande varelser. Man vill tydligen ha så lite kontakta med hanhundägaren som möjligt, man vill ju liksom bara åt sperman och para. Men då inte utan hängslen och livrem. GAMLA hundar skall numera användas och då vill tikägarna gärna att hanen har testat om sperman är i god kondition för att deras fina tikar ska bli dräktiga, dessutom att han har en massa olika intyg mm mm. Massor med ansvar ligger alltså hos hanhunden. Skrev ju för ett tag sedan i bloggen om detta att ha hanhundar i avel. 

Jag vet inte men det finns så himla mycket annat att tänka på än att inavelsgraden skall vara så låg som möjligt och att hundarna har hjärta, ögon och knän UA. Och allt detta "annat" kan ingen dator i världen ersätta. Här måste tikägaren och hanhundsägaren faktiskt ha en dialog även om de kanske inte alltid vill. Finns massor att fråga som tex.x tandstatus, hörsel, temperament, hur mår föräldrar och övrig släkt till hanhunden, tidigare kullar, hanens plus och minus, andra sjukdomar och mycket, mycket mer. Hur skall ni som designar era hundar på datan hitta eller få reda på all denna information? Finns ju liksom inga super tikar som bara ger bra valpar bara för att datan säger så. 

Att datorerna tar över mer och mer i vårt samhälle är ju ingen nyhet. Att använda den som ett redskap i sin avel ser jag inga som helst problem med. Men störst och bäst fakta får man ändå av den som äger hunden. Att man kan trycka på knappar för att tillverka leksaker, kakor, cyklar och bilar är ju inte så konstigt. - Men att designa hundar? Nä, tror inte alls på den idén. Lika dumt är det att se en hane på en bild på Facebook och sedan åka och para med den bara för att man tyckte den var fin på just den bilden. Bäst är alltid att se hundarna livslevande innan man tar ett beslut. Titta gärna på tidigare avkommor och övrig släkt också. En bild kan inte få med hur hunden tillexempel rör sig, du kan inte heller känna pälskvaliteten. 

Skall vi lyckas måste vi faktiskt börja prata med varandra. Vi måste våga fråga varandra och samtidigt be om råd och hjälp. Kanske träffas, titta på hundarna och tillammans titta på för och nackdelar. Ringer någon till mig i framtiden och frågar på mina hanar så kommer i alla fall jag fråga tillbaka - Vad var det som gjorde att du tror att min hund passar din tik? 

Att då säga att inavelsgraden blir 0,2% kommer alltså inte räcka. Kommer heller inte funka att säga att - Jamen, han är ju gammal och frisk. Bara för att hanen är gammal och frisk så betyder det inte att det behöver vara en bra kombination. Vi måste liksom börja tänka till och fundera på varför vi gör vissa kombinationer. 

Så som ni förstår så är jag inte för att para hundar på datorn. Krävs så himla mycket mer än så. Men att använda avelsdatan i sin planering är ju ett utmärkt redskap. Men det finns som sagt så mycket mer att ta reda på än några UA intyg!! 

- Hur avlade man hundar innan datorer med program som avelsdata fanns? 

1 kommentar:

MargarethaK sa...

Min första läsning av din blogg, den kommer att besökas fler ggr. Håller fullständigt med dig, datorn till viss hjälp men mötet mellan oss människor kan den aldrig ersätta. Tänk vad folk reste land och rike runt för att para hundar och vilka möten det blev.
:)Margaretha K