torsdag 2 augusti 2012

FINSTILT!


OBS! Innan du läser vidare vill jag bara påpeka att detta inlägg inte riktar sig mot varken enskild person eller någon av våra föreningar. Detta är endast ett inlägg som tar upp om vårt system när det gäller vårt hälsoprogram på Cavalierer. Är det lika bra nu som när vi fick det i slutet av 90-talet. Vet inte hur man gör en finstilt text här på bloggen, så den fick bli i samma storlek som det övriga inlägget.
----------------------------------------------------------------------
När man skaffar ett abonnemang eller kanske köper något på avbetalning så finns det alltid något som heter finstilt. Det är en pytteliten text som jag tror att de nästan hoppas att kunden inte ser och läser. På olika kontrakt finns det massor av tillägg och diverse finstil texter.
När jag läser våra avelsregler för Cavalierer på klubbens hemsida eller i tidiningen så finns det ingen finstil text. Reglerna som vi har står där rakt upp och ner. Inget konstigt med det. Men det verkar som om det ändå finns någon form av finstil text.
Det har i dagarna kommit till min kännedom från FLERA olika oberoende personer som har mailat och tyckt till om min blogg inlägg om vårt hälsoprogram. Jag tackar för alla mail här och nu så är ingen nämnd och ingen glömd!! Vad som framkommit nu är…
…att; om man har kollat sin t.ex. hanhund när den är 3 år och fyra månader så räcker detta intyg till hunden är 4 år. Får den efter detta hjärtfel så drabbar detta inte valparna, för de spärras inte då man kan säga för att intyget räckte till hunden var 4 år så var han även UA då. Men asså shiiiit, detta medför alltså att vi har sänkt åldrarna i vårt hälsoprogram med 8 hela månader.
Så har du nu hundar som är UA vid 3 år och fyra månader så är det bara att köra på. Vad min ”Jackson” då alltså felade på var att han kollades strax efter 2 år fyllda. Han parade en tik och fick valpar med henne. Sedan hade jag ingen mera tik själv just för tillfället så jag kollade inte hans hjärta. Min tanke var att när han blir 4 år skall jag kolla honom då jag inte lånar ut mina hanar till andra förrän de är fyra år.
Allt för att jag drar mitt strå till stacken och för att ta mitt ansvar för rasen och för mina hundar. Nu straffas jag i stället och valparna ”Jackson” fick, blev då spärrade. Han hade inte något intyg som täckte hans 4-års ålder. ”Loreens” valpar spärrades inte då hennes intyg gick över 4-års åldern. Vad är egentligen skillnaden?
Nu undrar jag; Var i sjutton står det i vårt hälsoprogram att vi MÅSTE kolla våra hundar var 8de månad? Och var står det att om de kollas när de är 3 år och 4 månader, så är det fritt att köra? Jag bara undrar.
Att sedan kalla oss som har hållit på länge med rasen för dumhuvuden när vi inte kan våra egna avelsregler måste ju komma från en idiot själv. För hur sjutton skall vi uppfödare ute i landet kunna veta om detta om denna finstilta text sitter i en pärm. Vem egentligen har ansvaret för att denna information når ut till oss som föder upp rasen Cavalier King Charles spaniel. Eller ville ni som El Giganten, att vi skulle göra fel och betala dyrt för att vi inte vet vad som gäller.
Detta nya tillägg har på något sätt tillkommit under ett möte med SKK bara för några år sedan. Känns som om det kanske är dags att redovisa detta nu. Sedan när kan man bara gå in och ändra på ett hälsoprogram och inte redovisa ändringen för oss som jobbar med rasen. Här måste något ha brustit och det REJÄLT!!
Visste ni andra där ute om att denna vad vi nu skall kalla den ”8-månaders regel” finns? Eller är det bara jag som har missat det eller har jag missuppfattat något?
Nä, nu är det dags att ta tag i ALLA dessa diskussioner som hålls om regler hit och dit. Jag och många med mig blir bara förvirrade. När vi fick våra regler så sa vi ja och amen och gjorde snällt vad som förväntades av oss. Själv har jag lagt ut hundratals tusen kronor på att testa mina hundar genom alla dessa år. En deal som jag gick med på då det skulle forskas i ämnet och att vi sedan skulle få en utvärdering av detta. Fortfarande, var är den? Just nu är den väldigt dyr om vi alla lägger ihop vad vi ALLA har lagt ut på att kolla våra hundar.
Att tider förändras och att saker inte längre fungerar händer i alla lägen. På arbetsplatser, datasystem i hemmet osv. Men om saker inte längre funkar så får man ändra och se till att de funkar. Nu har vi haft våra avels regler i ca 12 år och kanske är det dags att se över dem om de verkligen fungerar och är lika relevanta idag som när vi började med dem.


Tider förändras, kanske dags att hänga med….. Hur gjorde man på 70-talet?

Världen idag ser inte riktigt ut på samma sätt som den gjorde i slutet av 90-talet. Världen har blivit så mycket större för oss uppfödare. Men samtidigt mycket mindre då gränserna nu är mer öppna och vi kan enkelt få sammarbete med uppfödare i andra länder. Dessa uppfödare har varken friskare eller sjukare hundar än oss här hemma i Sverige. Med våra regler så gör det att det blir svårt för oss i Sverige att kunna dra nytta av alla dessa gamla fina hundar ute i Europa. Men de kan komma till oss helt utan problem.
Dessutom så hälsotestas hundarna ute i Europa mer än vad våra egna gör här hemma. De DNA-testas, Scannas mot SM mm. Synd att vi idag på 2012-talet inte har någon möjlighet att använda dessa hundar. Allt pga, att vi kräver massor med intyg och då från veterinärer som vi i Sverige har valt är de bästa.
Det finns massor med brister i vårt hälsoprogram. Flera av dem har jag bloggat om tidigare men är det inte konstigt att vi kan importera en hund från låt oss säga Norge helt utan problem. Den går rakt in i systemet och ingen i frågasätter något. Men vi kan inte åka och para med pappan till samma hund som vi har importerat för han är bara 3,5 år och saknar giltiga hjärtintyg på sina föräldrar. Hur går detta ihop?
Jag vet att ”Jackson” har hjärtfel och blev spärrad. Helt ok, då han inte längre klassas som en frisk hund. Detta har jag aldrig ifrågasatt. Men hans barn blev då också spärrade. Varför spärrar man friska hundar? När det samtidigt registreras en valpkull efter en hund som har en avelsspärr? Hur kan man registrera valpar efter en avelsspärrad hund? Jag placerade om ”Jackson” till goda vänner då han inte längre fick gå i avel. Kanske var dumt, för om andra får registrera sina valpar efter avelsspärrade hundar så får väl jag, eller?
Sedan har vi alla dessa veterinär listor som finns på godkända veterinärer i olika länder runt om i Europa. Här stötte vi på problem redan 2006 då vi var i England och skulle para två av våra tikar. De veterinärer som var på listan kunde man inte boka tid till. De tar endast emot hundar som var remitterade från en annan veterinär. Hur enkelt är det att få en frisk hund remiterad till dessa veterinärer? Nä, det gick ju inte. Skall man till några av dessa veterinärer så får man hoppas att de finns på någon utställning eller annan aktivitet.
Om vi fortsätter med dessa veterinär listor så ringde jag till SKK för några år sedan och frågade vem som uppdaterar dem. Jag fick då till svar att – Det görs kontinuerligt. Jag frågade igen, - Men jag undrar inte hur ofta, utan vem som gör det? Fick samma svar igen att, - det görs kontinuerligt!!
Denna lista är vad jag vet inte så värst aktuell idag då det inte tillkommer nya veterinärer. På listan finns dessutom veterinärer som idag inte ens jobbar eller till och med veterinärer som har avlidit. Denna lista är en lista som vi uppfödare måste följa för att vårt hälsoprogram skall fungera. Men hur skall den kunna fungera egentligen? När ingen verkar veta vem som ens uppdaterar den.
Sedan att vi har valt att vara hårdare och välja endast ett fåtal veterinärer i vissa länder som då är kardiologer eller har certifikat i kardiologi rimmar inte för mig om vi inte har samma hårda krav på våra veterinärer här hemma.
För att ena stunden vara hård mot de utländska hundarna med alla dessa veterinärer. Men har man då inga intyg så går de ändå rakt in i systemet. Fast då får de visserligen vänta tills de är fyra.  Men vad hände med ”8-månaders” regel här? Här hemma har vi fler veterinärer men kräver inte samma utbildning men här är vi hårdare mot våra svenska hundar och spärrar även friska individer. Hur går detta ihop? När skall vi bestämma oss för vad och när vi skall vara hårda. Vi kan inte ha detta velande och vara hårda i vissa situationer och sen inte alls.
För mig spelar det ingen roll om det blir hårdare eller mera ”lätta” regler. Men om man har satt regler så måste det i alla fall för mig ge en positiv effekt. Det måste också vara regler som gäller för ALLA. Reglerna måste också vara förståliga, så att det inte skapas förvirring och misstag. Det är inte för mig ok att hundar spärras för att vi människor gör fel. Visst någon kanske måste straffas om man bryter regler men varför lägga straffet på hundarna och framtida avelsdjur. Måste finnas något annat straff, med vad? Ingen aning..
Jag lovar, jag kan skriva en hel roman och ”go on and on” om detta. Men allvarligt, det funkar ju inte längre när det inte är lika för alla och när inte alla får ta del av det finstilta. Eller är det jag som har tappat greppet totalt??

3 kommentarer:

Pia sa...

Du har helt rätt!!!!

Anonym sa...

Bra skrivet! Och det blir aldrig bättre, bara fler regler, policies, utredningar och kommittéer.

Hunderiet har blivit så fullt av regler, tjafs och skitsnack att det blir rätt lite tid över till det som en gång var orsaken att man engagerade sig - hundarna.
Själv har jag hoppat av karusellen för att fullt ut kunna njuta av de hundar jag har. Känner ingen längtan tillbaka.

Anonym sa...

Har alltid trott att 4 års intyget det tar man när hunden har fyllt 4 år OAVSETT om man har ett gilltigt intyg eller ej.

Kjell-Arne K