onsdag 2 april 2014

PÅ TAL OM..

..konstiga varpningar, och att då också att somna ifrån en valpning. Jag måste berätta om en hund jag hade för några år sedan som hette Vouges Ophra (Ch. Craigowl Crackerjack - Vouges Ginger Ale). Hon var även ett barnbarn till min första egna uppfödda Champion, Ch. Vouges Cherish som var född april -91.

CH. VOUGES CHERISH
(Ch. Rossbonny Chin-Up - Samantha)

"Ophra" var redan som liten valp som en urhund. Väldigt speciell med många instinkter som man ibland inte tror kanske att en liten dvärghund som Cavalier King Charles Spaniel kan ha eller kanske skall ha.

I alla fall, när hon skulle ha sin första kull tillsammans med Ch. Craigowl Nielson så var hon helt omöjlig. Hon bäddade överallt, hon grävde stora gropar ute trots att hon inte ens var tid för att valpa. Hon visade väldigt tidigt i sin dräktighet att det var något på G. Men hon förberedde sig väl kanske. Jag hade nästan som heltidsjobb att hålla kolla på vad hon sysslade med.

När det sedan var dags så var jag tvungen att låsa in mig i mitt sovrum med henne för hon var överallt och ingenstans. Väl där i en korg nedanför min säng så var och blev allt lite lugnare och hon rusade inte runt och grejade överallt.

I alla fall, jag råkade sedan somna vilket man lätt gör när man ligger i en säng, och vakande av att jag kände något varmt och lite kletigt mot min arm. - Oops, där låg en liten valp och pep. Den var avnavlad och jättefin. I full panik hoppade eller flög jag ur sängen och fick då se att "Ophra" låg i krogen med en annan liten valp, lika fin som den som låg bredvid mig. Hon hade gjort allt själv och inte sagt ett enda pip, och sedan hoppat upp i sängen med den ena till mig.

Valparna var fina, torra och av navlade. Men sicken grej, nu blev det istället jag som irrade omkring precis som "Ophra" hade gjort tidigare. Hon fick sedan sammanlagt 5 valpar och allt gick bra trots att jag somnade ifrån allt, eller i alla fall de två första.

När allt var klart så har man ju massa annat att fixa med. De andra hundarna och annat. Men hela tiden kom "Ophra" gåendes som ett litet lejon med en valp i munnen. Hon kom ut till köket, vardagsrummet och jag överallt. Precis som om hon ville visa allt och alla att - Kolla vad jag har!!

Helt hopplös var hon och jag blev rädd att hon skulle tappa eller skada valparna. Det ser ju inte så roligt ut när hon hade valparna i ett fast grepp runt huvudet och sedan den lilla kroppen hängandes och dinglandes rakt ner. Första tanken blir ju att valpen är död eller att hon typ kommer äta upp den.

Så jag fick stänga dörren till sovrummet så att hon stannade där. Då blev allt lugnt och valparna förblev i sin korg. På kvällen när jag skulle lägga mig så var allt också lugnt. Hon sov tillsammans med sina valpar i sin korg nedanför min säng. Men sedan vaknade jag till mitt i natten av att hon var i min säng och bökade. Och vad fick jag se? Jo, där låg hon och alla hennes fem valpar!!

- Asså shiiiit, hon hade plockat upp dem till mig en efter en och tyckte nog att det var skönare att ligga där med dem i min säng istället för i en korg på golvet. Tur att jag hade en dubbelsäng och att vi alla sju hade gott om plats. Panik igen och jag stirrade upp mitt i natten för att leta efter galler så att jag kunde göra en hage runt hennes korg. För tänk om någon av valparna hade ramlat ner från min säng?

Nä, allt händer vid en valpning och ingen är den andra lik. Men med en hage runt "Ophra" så löste sig allt. Även om jag såg henne då och då bära runt sina valpar även där. Men då kunde de i alla fall inte ramla ner från någon säng, soffa eller trappa.

Mycket skall man vara med om och mycket kommer vi få vara med om när vi håller på med hundar eller andra djur. Ingen är den andra lik och ingen dag är den andra lik. Det är ju lite det som är tjusningen med att hålla på med hundar, eller hur? Man vet aldrig vad som skall hända...

Inga kommentarer: