måndag 4 oktober 2010

50% UA OCH 50% INTE UA!

Så här ser statistiken ut på Japanesernas patella hittills i år 2010. Ser inte så bra ut! Eller hur? Patella är bara en del på en hund. Finns massor med andra saker att ha i åtanke när det kommer till hälsa och avel som t. ex hjärtat, ögon mm. Så vi får ju inte glömma det och tänka på helheten.

Vet inte om det är jag som är obekväm för vissa eller om det är hälsodebatten i sig. Fick idag ett samtal som gällde mitt tidigare inlägg i bloggen från igår, ”Att ta ansvar som uppfödare”.

Massor med människor ska tydligen ha ringt och beklagat sig över vad jag skriver i min blogg. Att jag hoppar på som den värsta buffel och kallar mina uppfödare kollegor för, hundhandlare. Det blir väldigt fel när man lyfter ur ett ord ur ett sammanhang. Jag har i min blogg inte nämnt varken hund eller person vid namn, så vem är det som känner sig så påhoppad?

Jag kan väl hålla med om att hundhandlare inte klingar positivt precis. Kanske var det fel ord att använda. Men om vi byter ut hundhandlare till oseriös, blir det bättre då? Vad jag menade var att vi kan ju inte kalla de som inte följer rasklubbens regler och rekommendationer för seriösa uppfödare, eller hur? Men vad skall vi då kalla de som varken följer klubbens eller SKK’s grundregler? Kanske behöver vi inte kalla dom något, vad vet jag.

Vi kan vända på det och se hur många mail och telefon samtal jag har fått där alla tycker att det var bra skrivit och att det tyckte att det var bra att någon tog upp debatten och vågar stå för vad man tycker! Att hälsan är viktig, för har vi inte den i grunden så har vi inget att avla våra förhoppningsvis fina och framgångsrika hundar på. Tyvärr vågar inte många stå för det utan det skickas i privata mail i stället.

Jag är inte rädd för att tycka, har aldrig varit det. Det är min fulla rättighet i detta land som vi kallar Sverige. Allt som står i min blogg är min personliga åsikt om diverse ämnen. Jag påstår inte att någon skall tycka som jag. Debatter är bra, debatter måste komma för att man skall få allt att fungera. Fungera på ett sådant sätt så att det passar alla. Och inte bara mig, eller dig.

Jag tycker faktiskt inte att det är ok att inte följa de regler och rekommendationer som våra rasklubbar sätter upp. Nu har Japanese Chin Sociteten rekommendationer på knän och hjärtan. Hade vi haft rekommendationer även på ögon som vi har på t. ex Cavalierer. Ja, då hade jag ju även fått ögonlysa mina Jappar. Ser inga som helst problem i det. Jag tycker att det är stor förbannad skam att det finns människor som bara sitter och gnäller på andra när de verkligen försöker göra sitt bästa, sitt allra yttersta.

Hur resonerar man då när man använder osunda hundar i aveln? Varför gör man det och hur kan man överhuvudtaget försvara det? Detta är några frågor som jag i alla fall har väldigt svårt att förstå. Vissa kombinationer kan kanske vara berättigade, men då måste det ju finnas en bra tanke bakom den gjorda kombinationen. För mig räcker det inte med att man säger
– Ja, men hon är ju så j-vla bra, hon vinner massor.

Känner man sig utpekad eller påhoppad av mig, så på ett sätt ber jag om ursäkt för det. Det var inte min mening. Min tanke med bloggandet igår var bara att visa hur det ser ut för Japaneser idag. Men varför känner man sig påhoppad? Jag har som sagt inte nämnt varken hundar eller personer. Ja, det är en annan fråga som man får ställa sig själv, eller hur?

Jag slår mig inte för bröstet att jag på något sätt är bättre än någon annan. Jag försöker bara göra mitt bästa som så många andra, med att följa de regler och rekommendationer som gäller, oavsett om det är Cavalierer, Japaneser eller någon annan ras vi pratar om. Jag föder givetvis och kommer givetvis föda upp hundar som tyvärr inte kommer att hålla måttet. Det kommer och gör vi alla som håller på med uppfödning. Men jag kan i alla fall gå och lägga mig på kvällen med ett gott samvete och känna känslan – Jag gjorde i alla fall så gott jag kunde!!

Hur känner ni er, när ni somnar?

4 kommentarer:

Eva-Britt sa...

SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ BRA Bloggat Peter!!!!!!
Det är precis så det är.
Du törs andra tiger. Jag undrar oxå hur de känner när de skall sova och jag undrar oxå vad de säger till sina valpköpare....

Jill Jeanette sa...

Veldig bra skrevet, Peter:)))
Du våger å skrive det mange andre tenker og mener, men som ikke våger det du gjør!!!

Jessica sa...

Trevlig blogg! Härligt med någon som förespråkar fokus på hälsa i aveln, mera sådant!

Jeanette sa...

Mkt bra skrivit. Det du skriver kommer många att ta tills sig och att det sen blir "prat bakom ryggen" är inget att fästa sig vid. Fortsätt med din öppenhet.-)Finns många "kappan efter vinden" folk men med tiden lär man sig att den som kke fjäskar mest är den mest opålittlige!