onsdag 9 oktober 2013

TOBY - PÅ ALLAS LÄPPAR...

Idag och även sent igår har Tobys existens i aveln diskuterats ganska flitigt skulle jag vilja säga. Om ni bara visste hur länge jag har väntat på att få lägga ut detta, ett konkret exempel som visar dilemmat i hur olika vi tänker både när det kommer till avel och vårt hälsoprogram.

VOUGES UNION JACK
- "Toby"
Tanken med Toby har aldrig varit att han skall gå i någon massavel. Så fort jag och Kari som jag samäger honom med fick reda på situationen så bestämde vi att han aldrig oavsett hur utgången blir är en hund som ingen annan utifrån får låna. Vi diskuterade fram och tillbaka om vi ens själva skulle använda honom, och har fortfarande inte kommit till något beslut. Men ni kan ju inte veta hur vi har diskuterat, därför kände jag att det var lite viktigt att nämna detta. Så diskussionen om han verkligen skall gå i avel eller inte är egentligen helt oväsentlig. För det är inte det som är frågan i detta fallet.

Men han är i alla fall fortfarande kvar i vår ägo då vi bestämde oss för att ha honom kvar dels för att få igång en diskussion och dels för att han kanske, kanske kunde få en kull när han blir ännu äldre än fyra år, dvs om han fortfarande håller i en högre ålder.

Vad som är lite svårt är när det blir så olika tolkningar och ingen egentligen har kollat upp riktigt hur det ligger till med just Toby. För jag skulle kunna räkna upp fler exempel där situationen är precis den samma och dessa hundar får gå i avel, och ingen reagerar eller har reagerat på detta.

Sen har vi de som sitter och är duktiga och präktiga och sitter och skriver kommentarer både här i bloggen och på Facebook men själva har parat både hundar som är spärrade och eller hundar som har sjukdomar på ögon eller knäledsfel. Eller kanske med hundar som är efter hundar som är i precis samma situation som Toby.

Toby är avlad enligt alla regler helt rätt. Inget konstigt alls när han föddes, spärren fick han inte när han föddes utan den la SKK på honom strax innan två års ålder. För att hans pappa inte har något intyg som bevisar att han var UA efter 4. MEN, det finns inget intyg på pappan som bevisar att han hade biljud före 4. Det är detta som är skillnaden.... 

Sedan har vi alla dessa importer som kommer till Sverige. Många får vänta tills de är 4 för föräldrardjuren kan inte visa upp något intyg överhuvudtaget. Dessa importer får då gå i avel först när de är 4 och går då på egna meriter när de är fyra år.

Vissa av dessa hundar används flitigt, så flitigt att vissa är bland de mest använda hundarna i Sverige idag. Vad är det som gör att dessa hundar är ett bättre alternativ än Toby? Tobys, föräldrar, far och mor föräldrar har i alla fall intyg. Dessa intyg gör att man får en historik, en historik som gör att man kan utvärdera om hunden är värd att använda eller inte. 

Men vad har vi för historik på de importer som kommer hit helt blanka. Vad är det som gör att större delen av Sveriges Cavalier uppfödare elit väljer en sådan hund? Vad är det som gör att dessa är så väl värda att använda när man inte vet ett skit eller har någon historik alls. Jag bara undrar? 

Jag döljer inget och har aldrig gjort. Toby, har och är nu ett bra exempel på hur vi i Sverige tänker när det gäller avel på Cavalierer. Jag är stolt över honom och skäms absolut inte. Han är en frisk och fin hund, och skall enligt mig faktiskt jämställas med alla dessa importer som kommer till Sverige som har helt blanka papper. Alltså ett lika bra alternativ, fast Toby har en historik dessutom.

Lite roligt är det att läsa alla dessa kommentarer som kommer. För det visar hur olika vi tänker och hur olika vi tolkar saker. Många har använt dessa "blanka" importer, många har dessutom använt "sjuka" hundar själva i sin avel. Vad är det då som gör att dessa inte tycker att Toby skall gå i avel. Han är ju en frisk hund, framavlad efter alla konstens regler? 

Att det är lite luddigt och att Toby är ett speciellt exempel är det inte frågan om nått annat. Just därför  la jag ut honom i bloggen. För jag undrar fortfarande vad det är som gäller trots att vi har haft vårt hälsoprogram i hur många år som helst!! 

1 kommentar:

Vouges sa...

Glömde skriva - Varför resonerar man dömer man andras hundar och avel så lätt och enkelt, när man själv inte har samma tanke och resonemang när det gäller sitt eget? Asså - hallååå!!