tisdag 8 oktober 2013

VOUGES UNION JACK

VOUGES UNION JACK - 1 CC
(Ch. Vouges Invincible - Vouges Voodoo Witch - 1 CC)
Idag fyller denna lille fina killen hela 4 år, känns nästan som om det var igår som jag såg honom så här liten och gullig. Men oj, vad tiden går....

Jag har ju tidigare skrivit massor i bloggen om "Toby", Vouges Union Jack och hur han i alla fall enligt min mening hamnande i kläm i vårt hälsoprogram när det kommer till Cavalierer King Charles Spaniel.

"Toby" har i alla fall idag varit iväg hos veterinären och kollat sitt hjärta. Han är ju idag 4 år och var givetvis till min glädje UA! Med detta har jag nu en enkel fråga till alla er som har Cavalierer och läser detta, räcker att svara med ett enkelt ja eller nej.

- Får nu "Toby" gå i avel på egna meriter eller inte? 

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nej
Registreringsförbud för avkomma efter
föräldradjur som får blåsljud före 4 års ålder
(föräldradjuret själv avelsspärras).
Redan producerad avkomma efter föräld-
radjur som får blåsljud före 4 års ålder får ej användas
i avel (avelsspärras).

Anonym sa...

Nämen va f-n??? En hund kan t ex i samband med en infektion tillfälligt verka ha ett blåsljud. Det kanske hände din Toby?

Har absolut för mig att det finns några vissa hjärtveterinärer (t ex Jens och Clarence) som kan fria tidigare fällda så att säga. Jo, så måste det vara. Kolla med dem!

Anonym sa...

Kommentar till kommentar nr 2.
Det du skriver är ett klipp direkt från avelsprogrammet och några andra regler eller information finns inte för uppfödare att förhålla sig till vad gäller hjärtat. Den är i så fall inte offentliggjord och därmed inte heller giltig.

Tobys pappa konstaterades ha blåsljud när han var 4 år 1 månad och 4 dagar, alltså INTE före 4 års ålder för då skulle biljudet ha konstaterats senast när han var 3 år 11 månader och 31 dagar dvs FÖRE 4 års dagen. Det finns alltså inget som säger att Tobys pappa hade fått blåsljud före 4 års ålder. Det är bara gissningar... Vi kan inte bygga ett avelsprogam på gissningar.

Hade programmet ex sagt att "det ska finnas ett ua intyg efter 4 års ålder" hade svaret blivit ett annat.

Utifrån hur avelsprogrammet är skrivet är svaret ja.

Hur man sedan värderar avelsvärdet på en sådan avkomma är en annan fråga och upp till de som funderar på att använda hunden i avel.

Ralph

Vouges sa...

Bra Ralph - precis så tänker jag!!! ;-)

Anonym sa...

Kanske ska be klubben ändra ordalydelsen till att det ska finns ett UA papper efter 4 år fyllda, för det är ju det som är innebörden. Men vill man misstolka...så. Hanen har inget UA efter 4 år fyllda. Basta.

Anonym sa...

Nej
Därför är utgångspunkten
för hälsoprogrammet att avelsdjur
skall
vara minst 4 år och efter denna ålder ha
intyg
om hjärta u.a. Endast då avelsdjurets egna
föräldrar
har hjärtintyg u.a. efter fyllda 4 års ålder,

Anonym sa...

Innebörd och utgångspunkt hit eller dit. Jag håller med Ralph. JA!
Varför skriver man då inte regler så att innebörd och utgångspunkter är tydliga för alla och inte kan "misstolkas"? Så svårt är det tydligen inte