tisdag 27 augusti 2013

CH. VOUGES HANKY PANKY

 
Idag har vår kejsare "Hank", Ch. Vouges Hanky Panky fått lite nya kläder. Tycker det är helt ok när man snart är 12 år gammal. Tror att även "Hank" känner sig nöjd och fin. Han går i alla fall just nu där ute och sprätter som en liten tupp i sin hönsgård.

Men att bada en gammal hund som har lagt till med divalater är nästan som att lyssna på en gammal uppfödare som tycker sig ha rätt att säga och tycka precis vad och hur man vill. Fast man inte är med i spelet lägre. Men sorry lille "Hank", man kan faktiskt inte leva på gamla meriter hur länge som helst, även om du är äldst i gården just nu!

Jag måste säga att trots sin ålder så är "Hank" fortfarande en väldig "fit" och fin liten hund. Inget som stoppar honom inte. Han flyger och far som de andra hundarna och man glömmer liksom bort att han är en gammal gubbe nu. Men hans pappa "Adam" var precis likadan ända fram till sin sista dag i livet. Kanske skulle vi haft även honom i Veteranklass i år tillsammans med hans dotter "Ruth", Ch. Vouges Ruthie som vi har visat i år några gånger. Eller kanske inte... 

 
Men när jag stod och fönade honom så kom jag på lite fler frågor som skulle kunna tas upp. Visst är jag jobbig med alla mina frågor, eller hur? Men om man tänker helt hypotetiskt så skulle ju någon från ett annat land som inte har något hälsoprogram på hjärtat kunna använda "Hank". Sist jag kollade honom vilket var lite över ett år sedan så hade han grad 2 på sitt hjärta. Tog inget intyg då han redan har ett som visar att han har fått ett biljud. Kollade mest för min egen skull så jag vet hur han mår. 

Men rent hypotetiskt om någon nu från ett annat land skulle komma och använda honom, vad händer om jag då tar tillbaka en valp till Sverige? Får jag det eller blir denna valpen då spärrad enligt vårt hälsoprogram? "Hank" var ju UA på hjärtat efter fyra så de intyget har han ju. För om det finns några andra "Hank" barn i Sverige, som är födda här så får ju de gå i avel. Men skulle denna importerade valp någonsin få det? 

Eller är det bättre att jag importerar en helt annan hund helt utan intyg från föräldrar som då istället får vänta på egna meriter tills den fyllt 4 år? Men skulle denna regel även kunna gälla "Hank" valpen? - Asså, jag bara undrar.... ;-)


3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra fråga. Det måste väl finnas ett tydligt svar på den?! Eller har "någon" inte tänkt på det?Det är ju inte alls ovanligt att svenska hundar (av andra raser) får avkommor utomlands och som går rakt in i svenska systemet oavsett föräldrarnas hälsa. Om det kan man tycka olika... Nu börjar jag tycka att det ger ett löjets skimmer över Cavalierklubbens hälso- och avelsarbete då det inte kommer några tydliga svar på så enkla och grundläggande frågor du ställt!

Anonym sa...

Vad snygg han är! Visst är det lite märkligt med regelverket. Hank har överlevt sin pappa som var hjärtfrisk hela livet, medan Hank blev stoppad i avel, men ändå lever längre. Det är något som är ologiskt!

Vouges sa...

Ja eller hur!!

Som det ser ut nu så kastar vi bort alla gamla och fina hundar som vi har en massa historik på. Men systemet vi har nu gör att vi inte kan ta tillvara på de äldre, vi skall istället börja om med en 2-åring som vi inte vet någonting om. När denne sedan blir 7 år kastar vi bort honom och börjat återigen om med en ny 2 åring ... Osv...