torsdag 8 oktober 2015

CAVALIERFORUM

Jag är ingen älskare av alla dessa forum som finns överallt på nätet och på Facebook. Diskussionerna slutar alltid i bråk. Vilket är väldigt tråkigt... Men igår föjde jag med spänning debatterna och jag var faktiskt lite road. Mest för att man upptäcker hur olika vi är som människor och hur olika vi tänker. Men samtidigt också hur lite vi visar varandra respekt för att vi är och faktiskt tänker olika. Men mest pinsamt är att vi visar hela välden detta!!

Men alla, eller i alla fall många vill hitta orsaker och ursäkter för hur våra raser ser ut idag. Man skyller på domare, man skyller på rasklubbarna, man skyller på Svenska Kennelklubben, man skyller på hundar som vinner, man säger att uppfödarna stoppar huvudet i sanden osv.. osv.. Jag tycker det är väldigt konstigt att man inte ser sin egen del i det vi håller på med. Gör om och gör rätt säger jag bara.

Cavaliersällskapet får mycket skit för att inget händer men ingen vet egentligen inte vad som händer så hur kan man då säga att inget händer. Dessutom så är det inte Cavaliersällskapet som är en rasklubb och medlemsförening som föder upp hundar. Nä, det är ju VI!! Det är vi som skapar dessa hundar och sedan kräver att någon annan skall ta hand om lösningen på problemet. Lite sunt förnuft här så kan vi tillsammans lösa väldigt mycket tror jag.

Det tjafsas hit och dit om hälsa mm. Cavaliersällskapet har satt upp riktlinjer och rekommendationer. Vi har tillexempel en regel som säger att våra hundar måste ha hjärtintyg som inte är äldre än ett år gammalt innan parning. Många tycker att detta är helt fel och att ett år är för lång tid. Men då tycker jag man kan ta saken i egna händer och kolla sina hundar var 6e månad. Det är helt ok, ingen skulle säga något. Det fritt fram att kolla så ofta man vill eller också hur lite man vill. Ta ansvar och/eller gör det som känns rätt för dig och dina hundar.

Frågan om SM är ju känsligt, hett ämne som när det kommer upp i forumen blir ett hett diskuterat ämne. Här känns det som om folk sitter och väntar på ett startskott från klubben om vad vi skall göra i denna fråga. Många verkar tycka att den enda utvägen är att scanna sina hundar. Men då så, gör det. Ta saken i egna händer, vänta inte på klubben. Börja scanna era hundar omedelbums istället för att sitta på dessa forum och tjafsa. Gör det som känns rätt för er och är det att scanna, så kör så det ryker.

Det konstiga i denna debatten är att det nästan inte är någon som har scannade hundar. Men ändå sitter man där och tjafsar, gör personangrepp och hoppar på klubben. Föregå med gott exempel istället så kanske fler tar efter och också börjar scanna. Man kan inte sitta och skrika i glashus när man inte gör något själv. Samma tjafs har det varit om DNA tester och BPH tester. Jamen, kör.. vad är det som stoppar er för att testa era hundar. Jakten på super duper hunden kommer liksom aldrig ta slut.

Saxat från SKK.SE

Satt och tittade lite på avelsdatan nu på morgonen, har inte gjort det på hur länge som helst. Men ett annat känsligt ämne är ju detta med matadoravel. Jag blir faktiskt lite förvånad hur mycket våra unga hanar går i avel. Verkar liksom inte finnas något stopp för hur dessa unga hanar används. Här kan vi göra mycket... Eller hur? Aldrig bra när unga hanar har för många kullar. Här måste hanhundsägarna ta större ansvar, tikägarna måste också tänka till och inte använda samma och samma. Även här är det bara vi som kan lösa detta problem. Vi kan inte sitta och vänta på vad Cavaliersällskapet har att säga i frågan.

Jag har inte lånat ut mina hanar innan de fyllt den magiska gränsen 4 år, mest för att jag vill ta ansvar och för att jag vill att de som använder mina hundar skall vara säkra på att inte få sina valpar spärrade på SKK. En sån liten grej gör så mycket om fler tänkte så och tog lite ansvar utan att återigen vänta på vad klubben har att säga.Vi skulle få reda på så himla mycket mer om vi drog i bromsen för de unga hanarna. De äldre vet vi mer om då vi har en historik, men man får inte glömma att den inte alltid behöver vara en positiv historik. En gammal frisk hund behöver faktiskt inte alla gånger vara ett bra val just till din tik. Det gäller att tänka logiskt och kolla upp lite plus och minus. Den perfekta hunden än ännu inte född.


Jag tittade på hur statistiken ser ut för mina killar den sista tiden. "Frankie", Ch. Rosscrea Free Loader är 10 år har hjärta UA och inte några andra kliniska symptomer på annat. Hans sista kull föddes i slutet av 2013. Visst han har haft en del kullar innan. Om vi tar "Teddy", Ch, Vouges Charlatan så är han nu 9 år och UA och som "Frankie" och mina andra visar han inga tecken på andra sjukdomar. Han har "bara" haft 5 kullar under hela sin livstid, sista kullen var 2013. Unga hanar i dag har fler på ett år än vad denna gamle hund har haft på en livstid, känns lite konstigt, eller hur? "Bailey", Ch. Clopsville Baileys 8 år och UA. Sista kullen och enda i år föddes i februari. "Rickey", Ch. Clopsville Gin Rickey 6, 5 år och UA. Han har bara haft 4 kullar i sitt liv, sista var 2013. Många har redan frågat på "Mojo", Clopsville Mojito men han är ju inte ens två år än, så vad kan vi veta om honom? - Och NEJ, de äldre är inte sterila.  ;) 

Vad jag vill visa med detta är INTE reklam för att man skall använda mina hanar utan att vi kan göra mycket själva. Vi kan göra mycket utan att få pekpinnar från den och den. För att sitta på ett forum och inte vara varken veterinär eller forskare kan ibland bli lite farligt. Har läst massor med inlägg där våra valpköpare frågar om det ena och än det andra och inte ens en veterinär skulle våga dra en slutsats och lämna en kommentar. Men "lekmän" har inga problem alls och kommer med tips och råd hela tiden vilket faktiskt kan bli förödande.


Jag hoppas och tror starkt på vår fina ras Cavalier King Charles Spaniel. Men det är tillsammans vi kan göra något och hundarna blir inte friska av att vi sitter på diverse forum och bråkar. Gör något kreativt, forska i hur det ser ut bakom era hundar. Kontakta de som äger hundarna bakom och gör det bästa ni kan av vad ni får reda på. Vänta inte på vad andra gör, ta tag i saken själv och gör vad som känns rätt för er. Det finns plats för oss alla och vi alla har olika tankar och idéer på hur vi skall gå tillväga. Låt oss få ha det och börja visa varandra respekt för att vi är och tänker olika.

Ingen har liksom rätt att sätta sig till doms över andra och spela mer seriös och mer duktig bara för att man gör eller tänker på ett annat sätt. Vi gör alla vårt bästa och vi har alla samma mål, friska fina och glada hundar...

Glöm heller inte att anmäla er till alla dessa uppfödarträffar som faktiskt Cavaliersällskapet anordnar under hösten. Men information finns på SCKCS hemsida. Nu är det Sundsvall i helgen, ett ypperligt tillfäller att snacka ihop sig och lyssna och lära utan att döma hur andra tänker och gör. Ha en fortsatt trevlig dag!!!

Inga kommentarer: